Een goed idee is vaak verrassend simpel. Zo ook dat van Maaike Hermans, arts-onderzoeker op de afdeling Hartziekten van het LUMC. Zij zet tablets in om de ‘door-to-balloon’-tijd nauwkeurig te registreren; vanaf het tijdstip waarop een patiënt met een hartinfarct het ziekenhuis binnenkomt, tot aan het moment dat het bloedvat open is na de dotterbehandeling. De proef startte begin september.
In het geval van een acuut myocardinfarct is de kransslagader volledig afgesloten en moet een patiënt zo snel mogelijk worden gedotterd. Volgens Hermans is het juist dan belangrijk om te registreren hoeveel tijd elke stap in het proces kost. Uit haar onderzoek is nu gebleken dat deze gegevens niet nauwkeurig worden bijhouden in de patiëntendatabase.
Digitaal registreren
Maar het registreren van de exacte tijden in acute situaties is lastig. Als zorgverlener wil je patiënt helpen en het registeren van de tijd heeft daarbij geen prioriteit. Daarvoor bedacht Maaike Hermans een praktische oplossing: digitaal registreren met behulp van een tablet zonder daarbij de zorgverlener te belasten.
Lees hier het volledige artikel.