De wachtlijsten voor verpleeghuizen namen de afgelopen jaren enorm toe. Het is een onderwerp dat steeds terugkomt en een snelle oplossing is niet in zicht. In dit artikel lees je over het ontstaan van de verpleeghuizen zoals we ze nu kennen, en de wachtlijsten die er momenteel zijn. Waarom kan niet iedereen een plek in het verpleeghuis krijgen? Je leest over hoe de wachtlijsten steeds verder zijn gegroeid, en wat de gevolgen daarvan zijn.
Verpleeghuiszorg in Nederland
Cijfers peildatum 1 september 2022
- In Nederland wonen 120.698 mensen, voornamelijk ouderen, in een verpleeghuis.
- Steeds meer mensen wachten op een plek in het verpleeghuis, momenteel 21.383. Daarnaast wachten er nog eens 10.807 mensen uit voorzorg. Vaak ontvangen zij wel een vorm van overbruggingszorg: zorg of begeleiding die iemand ontvangt terwijl hij/zij wacht op een plek in een zorginstelling.
- Ongeveer 94% van de mensen op de wachtlijst krijgt een vorm van overbruggingszorg. Van de mensen die wachten uit voorzorg ontvangt ongeveer 60%* een vorm van overbruggingszorg.
Om in aanmerking te komen voor een plek in het verpleeghuis moet je voldoen aan drie voorwaarden:
- Je hebt een chronische lichamelijke of psychische aandoening of beperking,
- je hebt 24 uur zorg of permanent toezicht nodig,
- je hebt blijvend intensieve zorg nodig.
Verpleeg(huis)zorg en de voorwaarden voor de toegang zijn geregeld in de Wet langdurige zorg (Wlz).
- Het kabinet Rutte IV heeft bepaald dat er geen uitbreiding meer komt van verpleeghuisplekken. Momenteel zijn er 130.000 plaatsen, en dat mogen er niet meer worden in de toekomst.
- Ondanks 130.000 beschikbare verpleeghuisplekken en een bezetting van 120.698 mensen zijn er toch lange wachtlijsten. Het tekort aan personeel is hiervoor een belangrijke reden. Het verpleeghuis heeft soms wel een kamer, maar niet de zorgverleners om daadwerkelijk zorg te leveren.
Lees hier het volledige artikel.