Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de universiteit van Pennsylvania (VS) hebben een nieuw stukje ontdekt in de puzzel die moet verklaren hoe slaaptekort het geheugen aantast.
In een artikel dat op 23 augustus verscheen in het tijdschrift eLife laten zij voor het eerst zien dat bij muizen die vijf uur minder slapen dan normaal het aantal verbindingen tussen hersencellen in de hippocampus afneemt. Dit hersengebied is betrokken bij leren en geheugen.
‘Het is duidelijk dat slaap belangrijk is voor het geheugen. We weten bijvoorbeeld uit eerder werk dat korte slaapperioden helpen om belangrijke herinneringen vast te houden’, zegt eerste auteur Robbert Havekes, assistant professor bij het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES) van de RUG. ‘Maar hoe slaaptekort de werking van de hippocampus verslechtert is minder duidelijk.’
Een mogelijk verklaring is dat een verandering in de verbindingen tussen synapsen – structuren waarmee hersencellen signalen aan elkaar doorgeven – het geheugen kan beïnvloeden. Om hier meer zicht op te krijgen hebben de onderzoekers in muizenhersenen de invloed bekeken van korte periodes van slaaptekort op de structuur van dendrieten, vertakte uitlopers van zenuwcellen die signalen van andere synaptische cellen ontvangen.
Lees hier het volledige artikel.