Hoe schadelijk zijn nitrosamines in voeding?

Nitrosamines zijn verontreinigende stoffen die onbedoeld kunnen ontstaan tijdens het maken van bepaalde producten. Je vindt ze in latexproducten, voedsel, sigarettenrook en speelgoed, zoals slijm en vingerverf. Sommige nitrosamines kunnen kankerverwekkend zijn na langdurige blootstelling.

Wat zijn nitrosamines?
Nitrosamines zijn chemische stoffen die zich kunnen vormen tijdens de productie van bepaalde producten. Ze ontstaan wanneer nitrieten zich aan bepaalde aminozuren in eiwitten binden. Hun vorming wordt versterkt door hoge temperaturen, zoals bij het bakken van voedsel en door een hoge zuurgraad, zoals in maagzuur.

Je vindt nitrosamines in allerhande producten. Voedingsmiddelen die nitrosamines bevatten, zijn onder andere bewerkt vlees zoals gebakken spek, gerookt of gepekeld voedsel, bewerkte groenten, granen en zuivelproducten en gedroogde producten zoals mout voor bier.

Lees hier het volledige artikel.