Hoe pak je seksueel grensoverschrijdend gedrag aan?

Brede cultuurverandering noodzakelijk voor veilige werkvloer.
Sinds de onthullingen van misstanden bij The Voice kwamen nog meer gevallen van seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer aan het licht. Waarom is dergelijk gedrag zo moeilijk te doorbreken? Hoe kunnen we een cultuurverandering realiseren? Twee deskundigen geven antwoord.

Van ongepaste opmerkingen, appjes en dickpics tot aanranding en verkrachting. Begin dit jaar werd in het BNNVARA-programma BOOS uitgebreid ingegaan op het seksueel wangedrag dat volgens tientallen vrouwen zich jarenlang heeft afgespeeld achter de schermen bij The Voice of Holland. Dit gedrag leidde tot vijf aangiftes en twintig meldingen bij de politie. Al gauw bleek dit lang niet de enige onveilige werkvloer. Zo trad Ajax-directeur Marc Overmars af wegens het langdurig lastigvallen van vrouwelijke collega’s. En bleek DPG Media-topman Jaak Smeets in 2016 te zijn ontslagen wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Vrouwen die simpelweg hun werk willen doen, worden slachtoffer van de lusten van mannelijke collega’s. Dat bleek al zeer duidelijk na #MeToo, en nu weer. Producent John de Mol reageerde verbaasd: hij was in de veronderstelling dat de aanwezigheid van vertrouwenspersonen en loketten ervoor zorgde dat de werksfeer bij The Voice voor iedereen veilig was. Maar keer op keer blijkt dat dit niet voldoende is om dergelijk gedrag te doorbreken. Wat zorgt ervoor dat dit soort mechanismen in werking treden? En hoe kan je die doorbreken?

Lees hier het volledige artikel.