Iedereen heeft wel al eens een plotse hoofdpijnscheut ervaren na het eten van een ijsje of een ijskoud drankje. Mensen met migraine hebben er zelfs nog vaker last van. Maar wat er gebeurt er op zo’n moment precies?
Oorzaak: hoe ontstaat een brain freeze?
De ijshoofdpijn (sphenopalatine ganglioneuralgia in medisch jargon) ontstaat als een koude substantie de achterkant van je neus en gehemelte raakt. De zenuwuiteinden sturen een signaal naar de hersenen, waardoor bepaalde bloedvaten naar de hersenen vernauwen en er minder (koud) bloed naar de hersenen stroomt. Om de bloedstroom in de hersenen anderzijds constant te houden, verwijden andere bloedvaten in de hersenen om de bloedsomloop in de hersenen te versnellen. Hierdoor neemt de druk in het hoofd toe, wat men uiteindelijk als pijn ervaart.
Door de bloedvaten te verwijden en meer bloed te laten stromen, zorgt ons brein ervoor dat het ondanks dat we koud ijs of drinken nuttigen, toch warm blijft. Het brein voorkomt echter dat de druk te groot wordt, door de aderen weer snel samen te laten trekken. Daarop verdwijnt de hoofdpijn.
Lees hier het volledige artikel.