‘Het kan zo’n 15 jaar duren tot poliep uitgegroeid is tot kwaadaardige tumor’.
Darmkanker is na longkanker de kankersoort die de meeste dodelijke slachtoffers maakt. Jaarlijks sterven er zo’n 4500 Nederlanders aan. Dat aantal kan omlaag, zegt maag-, darm- en leverziektenarts (MDL-arts) Daniel Keszthelyi, want hoe eerder je de ziekte ontdekt, hoe groter de overlevingskans.
Hij vertelt hoe darmkanker ontstaat en waarom het belangrijk is dat Nederlanders meedoen aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker.
Volgens het RIVM krijgen jaarlijks ongeveer 12.000 mensen in Nederland de diagnose darmkanker. Ieder jaar overlijden er ongeveer 4500 mensen aan de ziekte.
Darmkanker ontstaat uit voorlopers die poliepen worden genoemd, zegt Keszthelyi, die als MDL-arts verbonden is aan het het Maastricht UMC+. ,,Een poliep is wildgroei in het slijmvlies van de dikke darm. De kans op poliepen wordt groter naarmate we ouder worden. Vanaf vijftig jaar komen ze vaak voor in de dikke darm.’’ Dat is niet altijd direct slecht nieuws. ,,De meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook. Slechts een klein aantal verandert geleidelijk in darmkanker.’’
Lees hier het volledige artikel.