Aziatische tijgermuggen en gelekoortsmuggen klinken als ver van ons vandaan. Maar met de opwarming van de aarde komen deze insecten en daardoor virussen die ziekten zoals knokkelkoorts veroorzaken, steeds vaker voor. Ook in Nederland. We hebben een probleem, want medicijnen daartegen bestaan niet. Maar hoe doe je dan veilig onderzoek naar zulke virussen?
Die muggen, die inmiddels in een groot deel van de wereld rondvliegen, besmetten wereldwijd heel veel mensen met bijvoorbeeld het dengue-, Zika- en chikungunyavirus. De ziekte die het meest voorkomt is dengue, beter bekend als knokkelkoorts. Ongeveer 390 miljoen mensen per jaar worden geïnfecteerd met het denguevirus en 1 miljoen van hen wordt zeer ernstig ziek. Zonder specialistische hulp kunnen ze aan deze ziekte overlijden. Omdat we nog niet genoeg weten over deze virussen, zijn er nog geen medicijnen tegen. Onderzoek is dus heel belangrijk.
ML III-lab
Sinds 2007 heeft het UMCG een ML III-lab waar onderzoek naar dit soort virussen gedaan kan worden. Want onderzoek naar een ziekmakend virus waartegen geen medicijnen zijn, daar heb je een speciaal lab voor nodig. Je moet namelijk echt niet hebben dat een onderzoeker besmet raakt of het virus het lab verlaat. Spoiler: dat is dan ook nog nooit gebeurd.
Lees hier het volledige artikel.