Om afstoting van donornieren te voorkomen, ontwikkelen onderzoekers met de PROCARE-studie een beter matchingsalgoritme. Daarnaast worden transplantatiepatiënten met een verhoogd risico op afstoting minstens twee jaar gevolgd.
Onderzoeksleider Henny Otten: “Vinden we in hun bloed aanwijzingen voor afstoting, dan kunnen we vroegtijdig medicijnen op maat aanbieden.”
Voor de meeste patiënten met nierfalen is een niertransplantatie de beste optie. In Nederland staan rond de 750 nierpatiënten op de wachtlijst voor een donornier. De wachttijd voor een donornier van een overledene is gemiddeld tweeënhalf jaar. Komt een nierpatiënt eenmaal in aanmerking voor een transplantatie, dan is het belangrijk dat de donornier zo goed mogelijk bij de ontvanger past. Maar een deel van de testen die hiervoor wordt gebruikt, is inmiddels dertig jaar oud. Daardoor is er niet altijd een goede match, wat kan leiden tot afstoting van de donornier.
“Dankzij financiering van de Nierstichting en een hechte samenwerking tussen nefrologen en laboratoriumspecialisten hebben we nieuwe inzichten in kaart kunnen brengen”, vertelt medisch immunoloog Henny Otten. De samenwerking met alle Nederlandse transplantatiecentra maakte het PROCARE 1.0-onderzoek tot een bijzonder project. “De afstotingsproblematiek van donornieren is vanuit verschillende invalshoeken onderzocht. De inzichten die we met nieuwe laboratoriumtechnieken hebben verkregen, worden inmiddels in alle Nederlandse transplantatiecentra toegepast.”
Lees hier het volledige artikel.