Hoe kunnen we botaanmaak bij Bechterew stoppen?

Bij de ziekte van Bechterew hebben patiënten niet alleen te maken met ontstekingen, er wordt ook nieuw bot aangemaakt. Dr. Leonie van Duivenvoorde onderzoekt in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam hoe die twee samenhangen. Haar doel is nieuwe manieren te vinden om botaanmaak te stoppen.

Wat is de ziekte van Bechterew?
De ziekte van Bechterew is een vorm van ontstekingsreuma waarbij ook ongewenst bot wordt aangemaakt in ruggenwervels en gewrichten. Dit kan zorgen voor vergroeiingen. Het is nog onduidelijk of en hoe de ontstekingen en de botaanmaak met elkaar verbonden zijn. Daar wil dr. Leonie van Duivenvoorde allereerst verandering in brengen.

Wel of niet gekoppeld?
Moderne reumamedicijnen, de TNF-alfaremmers, remmen de gewrichtsontstekingen bij mensen met Bechterew maar niet de botaanmaak. Hierdoor denken sommige onderzoekers dat ontsteking en botaanmaak twee aparte ziekteprocessen zijn. Van Duivenvoorde twijfelt daaraan. ‘Ik baseer dat op een aantal dingen. Zo zagen we In een eerder onderzoek in het AMC dat botaanmaak alleen voorkomt als er ook sprake is van ontsteking. Ook laat Berlijns onderzoek zien dat er meer schade en vergroeiing op de MRI-scan te zien is als een bepaalde ontstekingsstof verhoogd aanwezig is bij patiënten.’

Zoeken naar de juiste ontstekingsfactor
In het nieuwe onderzoeksproject zoekt Van Duivenvoorde verder naar de samenhang tussen ontstekingen en botaanmaak. ‘We willen kijken welke ontstekingsfactoren invloed hebben op de botaanmaak. We richten ons op een drietal ontstekingseiwitten. We gaan eerst in het lab kijken of we met deze stoffen de botaanmaak kunnen beïnvloeden. Als een van de stoffen daadwerkelijk zorgt voor meer botaanmaak, kunnen we de stap gaan maken naar patiënten. We hopen en verwachten over een aantal jaar het rémmen van de botaanmaak bij patiënten te kunnen testen.’

Dringende behoefte aan stoppen van schade
Hoewel ontsteking dus met de huidige behandelmethoden goed geremd kan worden, is er nog veel te winnen in de behandeling van mensen met Bechterew. “Er is een dringende behoefte aan behandelingen die de schade door botaanmaak stoppen. Met dit Reumafondsproject kunnen we uitvinden of bepaalde ontstekingsfactoren nieuwe botaanmaak veroorzaken. We zijn erop uit om uiteindelijk een betere behandeling te ontwikkelen. Dat kan misschien een combinatie blijken van bestaande middelen of een heel andere behandeling, die beide ziekteprocessen remt’, besluit Leonie van Duivenvoorde.

Bron: Reumafonds