Ongeveer twee van de drie mensen die besmet raken met het coronavirus krijgen te maken met reukverlies, blijkt uit onderzoek van UMC Utrecht. Een groot deel van de besmette personen kampt daarnaast ook met smaakverlies. Hoe kan dat en wat kun je hieraan doen?
“Door corona is de verbinding tussen de neus en de hersenen verstoord, waardoor je niet goed ruikt of geurvervorming ervaart”, vertelt Elbrich Postma, neurobioloog en projectleider bij het Reuk- en smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Een kop koffie kan dan ineens naar azijn ruiken. Ook tast het virus je smaakpapillen aan. “De basissmaken zoet, zout, zuur en bitter smaken daardoor anders, bijvoorbeeld chemischer of minder sterk. Reuk en geur bepalen samen hoe iets smaakt.”
Goed om te weten: bij zo’n 90 procent van de coronapatiënten keert het reuk- en smaakvermogen binnen een maand terug. Bij 10 procent van de besmette personen blijven reuk en smaak langer weg. “Dit lijkt procentueel een kleine groep, maar gezien het aantal coronabesmettingen is dit meer dan je denkt”, waarschuwt Postma.
Lees hier het volledige artikel.