In bijna alle huishoudens zijn wel medicijnen terug te vinden die door een huisarts of specialist zijn voorgeschreven. Misschien heb je weleens zelf medicijnen gekocht via de drogist of apotheek. Een ding hebben ze met elkaar gemeen: aan de houdbaarheid komt een eind. Hoelang zijn medicijnen houdbaar?
We (redactie van handicapnieuws.nl) zetten het voor je uiteen.
Het eerste houvast biedt de verpakking van de medicatie. Na een bepaalde datum is het raadzaam het medicijn niet langer te gebruiken. Daarvoor worden verschillende aanduidingen gebruikt. Je leest op de verpakking:
- Een ‘houdbaar tot-datum’ in cijfers, zoals bijvoorbeeld 23-04-2023.
- De vermelding ‘Niet te gebruiken na’, gevolgd door een datum.
- Een vermelding van de ‘uiterste gebruiksdatum.’
- Je ziet soms ook ‘Exp. date / Exp. da / Exp. de’, gevolgd door een datumaanduiding. Dit zijn afkortingen van “Expiration date”, Engels voor vervaldatum.
Houdbaarheid van geopende medicatie
Voor medicijnen die je hebt geopend kan de uiterste gebruiksdatum, zoals hiervoor opgesomd, anders worden. Na ingebruikname, of het openen van de verpakking, kan de werking van medicatie afnemen of deze kan ongewenste bijwerkingen geven. Lees goed wat er hierover staat vermeld op de verpakking, het etiket of de bijsluiter! Het is verstandig om dit advies op te volgen.
Nog wel goed maar…
Veel onaangebroken medicijnen lijken kort na de houdbaarheidsdatum nog bruikbaar. Toch is het beter om het gebruiksvoorschrift voor de uiterste gebruiksdatum na te leven. Vetten, oliën en crèmes kunnen op den duur bederven. Pillen of tabletten kunnen verkleuren of afbrokkelen. Vloeibare medicatie kan troebel worden of gaan vlokken.
Lees hier het volledige artikel.