Hoe herken je een burn-out? De 12 fasen op een rij

Je kent het vast. Je bent moe. Hebt er een lange werkdag opzitten en je to-do lijst lijkt eerder langer te worden dan korter. Het kan een reden zijn om ’s ochtends geen zin te hebben om uit je bed te komen. Wees gerust dat heeft iedereen wel eens. Komt dit steeds vaker voor dan kunnen je klachten wel eens wijzen op een burn-out.

Burn-out
Een burn-out is het gevolg van een langdurige overbelasting op de werkvloer en kenmerkt zich door zowel lichamelijke, psychische als sociale klachten. Het syndroom wordt nog al te vaak verward met de klachten van een depressie. En alhoewel beide overeenkomsten vertonen, is het belangrijkste verschil vooral dat het bij een burn-out gaat over een tekort aan energie. Je voelt je niet in staat om iets te doen en al helemaal niet als het werk gerelateerd is. Maar je kan nog wél genieten van dingen naast je werk.

Vatbaar voor burn-out
Hoewel een burn-out altijd het gevolg is van een langdurige overbelasting, is de ene er meer vatbaar voor dan de andere. De oorzaken liggen dus niet alleen bij de werkomgeving, maar ook bij de persoonlijkheid van een persoon. Hoge werkdruk, weinig variatie, alsook een hoog emotionele en fysiek belastende werkomgeving zijn slechts enkele oorzaken die we kunnen toeschrijven aan de werkomgeving. En hoewel een burn-out iedereen kan treffen, blijken voornamelijk individuen die veeleisend voor zichzelf zijn en veel te snel ‘ja’ zeggen een hoger risico te lopen.

Lees hier het volledige artikel.