Hoe herken je een aderontsteking (flebitis) en hoe wordt het behandeld?

Flebitis is een ontsteking in een oppervlakkig gelegen ader in de benen of de lies, maar het kan ook elders voorkomen, bijvoorbeeld in de armen. Flebitis is meestal een pijnlijke maar relatief ongevaarlijke aandoening. De mogelijke complicaties kunnen wel gevaarlijk zijn. Daarom is het verstandig om toch altijd een arts te raadplegen.

Welke symptomen kunnen wijzen op flebitis?
Bij flebitis wordt de huid in de zone van de ontstoken ader binnen korte tijd huid rood en gezwollen. Het ziet eruit als een harde, wormvormige streng. De plek voelt warm aan en is hard en pijnlijk of extra gevoelig.
Een flebitis is meestal enkele centimeters lang, maar het komt ook voor dat de hele ader dicht zit met gestold bloed, over de hele lengte van het onderbeen en/of bovenbeen.

Hoe ontstaat flebitis?
Flebitis ontstaat door de vorming van een bloedstolsel die een oppervlakkig gelegen ader afsluit. Het bloedstolsel trekt cellen van het afweersysteem aan die proberen de bloedprop op te ruimen. Dit veroorzaakt een ontstekingsreactie rond het bloedvat. De aderontsteking is dus niet de oorzaak maar het gevolg van een bloedstolsel.

Lees hier het volledige artikel.