Dyslexie is een leerstoornis die moeilijkheden veroorzaakt bij het lezen en/of schrijven. Mensen met dyslexie verwerken informatie anders dan anderen, maar zijn niet minder begaafd. Een tijdige diagnose van dyslexie is belangrijk om er efficiënt mee te kunnen omgaan.
Wat is dyslexie?
Bij dyslexie kunnen je hersenen visuele of auditieve informatie niet goed interpreteren. Daardoor ondervind je voornamelijk problemen met leesvaardigheid, spelling en woordenschat. Zelfs na veel oefening blijft het moeilijk voor iemand met dyslexie om letters te automatiseren naar klanken (lezen) of klanken naar letters (schrijven). Je overige hersenfuncties kunnen de dyslexie (gedeeltelijk) compenseren. Het is wel belangrijk dat ze daarvoor al op jonge leeftijd worden getraind.
Uit nieuwe inzichten blijkt dat dyslexie in feite een vorm van neurodiversiteit is die zich kenmerkt door het anders verwerken, opslaan en reproduceren van informatie. Iemand met dyslexie heeft kenmerkende zwakke en sterke kanten. Zo zijn deze personen bijvoorbeeld ook heel creatief, nieuwsgierig en denken ze out of the box. Over de oorzaken van dyslexie is nog geen eenduidigheid. Meerdere factoren zouden een rol spelen.
Lees hier het volledige artikel.