Hoe gevaarlijk is de vleesetende bacterie?

De vleesetende bacterie is eigenlijk een heel banale bacterie die we nagenoeg allemaal in onze mond en keel hebben: de streptococcus pyogenes. Gezonde mensen met een normaal werkend immuunsysteem worden slechts heel zelden ziek door deze bacteriesoort. Als ze evenwel terechtkomt op een verkeerde plaats in het lichaam, zoals in een wonde of in de bloedbaan, kunnen er ernstige problemen ontstaan. Dan bedraagt je overlevingskans minder dan twintig procent.

Als de streptokokken terechtkomen in een wondje – waar al weefselschade is – kunnen ze beginnen te woekeren. Dit veroorzaakt een infectie en ontstekingsreactie, waardoor omliggend weefsel afsterft. Via dat dode weefsel zal de infectie zich nog sneller kunnen uitbreiden. Dit proces kan zeer snel gaan: binnen enkele uren tijd kunnen grote gebieden onderhuids vet en eventueel ook spieren afsterven.

Symptomen
De symptomen zijn in het begin niet altijd even duidelijk. Een constante is wel dat men een abnormaal hevige pijn voelt rond een wondje. Mogelijks voelt de huid ook warmer aan dan normaal of ze wordt wat roder. Binnen 24 tot 72 uur treden ernstigere ontstekingen op. De huid wordt dan donkerpaars met later blaarvorming en uiteindelijk zelfs zwartverkleuring van de dode huid. Onderhuids is er een vergelijkbare ontsteking en worden weefsels aangetast. Via het bloed kunnen ook andere delen van het lichaam aangetast worden.

Lees hier het volledige artikel.