Bij elke opleving van het coronavirus raakt het Nederlandse zorgstelsel direct overbelast. Hoe kan dit gebeuren? „We sturen patiënten nu zo snel mogelijk naar huis, met het risico dat ze sneller terugkomen.”
Patiënten moeten overnachten op de spoedeisende hulp. Soms zelfs vijf of zes mensen tegelijk. De ziekenhuizen in de buurt liggen zo vol dat het elke avond een ‘gevecht’ is om patiënten over te plaatsen.
Deze observatie is afkomstig van een arts op de spoedeisende hulp van een academisch ziekenhuis, het Amsterdam UMC. Die lijkt over de huidige situatie rond corona te gaan, maar gaat in werkelijkheid over de griepgolf uit 2018.
Een tweede prangende observatie: uit landelijk onderzoek blijkt dat twee derde van het personeel op de spoedeisende hulp de afdeling zeker twee keer per week te vol vindt. Artsen kunnen daardoor de benodigde zorg niet meer leveren. Komt deze enquête uit coronajaar 2020? Welnee, uit 2012.
Wie het zorgstelsel langer volgt, weet: al vóór corona kraakte het. Het is dus niet gek dat ziekenhuizen nu bij elke opleving van het coronavirus direct overbelast raken en ‘normale’ patiënten moeten afbellen. De angst dat ziekenhuizen overstromen, is ook een belangrijke reden voor veel van de strenge coronaregels.
Lees hier het volledige artikel.