Ontstekingsremmers
Reumapatiënten komen nooit meer van hun ontstekingsremmers af. Hoe kan je dan toch de medicijnkosten beperken? De Sint Maartenskliniek lukte het.
Verscholen in de bossen bij Ubbergen, ten oosten van Nijmegen, vond het kleine medische wonder plaats. In de gele laagbouw van de Sint Maartenskliniek, een internationaal vermaard ziekenhuis dat gespecialiseerd is in orthopedie en reumatologie, begon het met een eenvoudige gedachte. Medicijnen zijn duur en worden almaar duurder, een groeiend maatschappelijk probleem. Kunnen wij daar zelf, als artsen, niet wat aan doen?
Nederlandse ziekenhuizen zijn veel geld kwijt aan middelen tegen reuma. De vele tientallen kankermedicijnen vormen samen de grootste kostenpost, maar de topdrie van medicijnen waaraan afzonderlijk het meest wordt uitgegeven, bestaat geheel uit ontstekingsremmers. Deze medicijnen, vooral gebruikt voor de behandeling van ernstige reuma en ook wel bekend als TNF-alfaremmers, kosten jaarlijks een half miljard euro.
„En anders dan kankermiddelen gebruik je deze je hele leven. Dit zijn de best verkopende geneesmiddelen ter wereld, goed voor heel veel geld – elke dag weer, jaar in jaar uit”, zegt Mark Van Houdenhoven.
Lees hier het volledige artikel.