‘Beste moment om te voelen is in de week na je menstruatie’
Met enige regelmaat, of gewoon af en toe. Hoe vaak moet je je borsten controleren op knobbeltjes en hoe doe je dat eigenlijk? ,,Borsten zijn heel veranderlijk, dus als je op zoek gaat naar iets dat afwijkt, kom je altijd wel iets tegen”, zegt Claudia van het Kaar, borstweefseltherapeut en auteur van het boek BOOBs.
Van het Kaar is daarom geen voorstander van het systematisch zelfonderzoek. Het idee was lange tijd dat zelfonderzoek zou bijdragen aan het eerder opsporen van borstkanker, met hogere overlevingskansen tot gevolg. Meerdere wetenschappelijke studies laten zien dat dat niet het geval is.
,,Er zijn heel veel verschillende soorten knobbels, die lang niet altijd kwalijk zijn”, zegt Van het Kaar. ,,Denk aan een cyste; een holte in het lichaam gevuld met vocht. Die is niet gevaarlijk, maar kan wel heftig aanvoelen. Een cyste kan namelijk wel vijf centimeter groot worden en bijna voelen als een kippenei.”
Ieders borsten voelen anders
,,De voordelen van systematisch zelfonderzoek zijn inderdaad heel betrekkelijk”, zegt verpleegkundig specialist Feia Hoving. ,,Want heel kleine knobbeltjes voel je minder goed. Wij zeggen daarom dat het vooral belangrijk is dat je je borsten goed kent. Als je weet hoe ze voelen en eruitzien, merk je het ook sneller als er veranderingen optreden.”
Lees hier het volledige artikel.