Als gemeente heeft u de taak mantelzorgers te ondersteunen. In de meest ideale situatie vinden mantelzorgers zo snel mogelijk hun weg naar het ondersteuningsaanbod. Daarvoor is het nodig om hen actief te informeren over de mogelijkheden. Maar hoe doet u dat? Wij helpen u graag op weg.
‘De mantelzorger’ bestaat niet
Naar schatting 20 procent van de volwassen bevolking zorgt onbetaald langdurig en/of intensief voor een naaste. Binnen deze groep mantelzorgers is enorm veel variatie. Denk aan mensen die zorgen voor hun partner, voor hun ouder, hun kind (verschillen in zorgrelatie). Hoe sterk mantelzorgers belast worden door de zorg hangt vaak af van de zwaarte en intensiteit van de zorg. Daarnaast zijn er nog verschillen in levensfase (jonge mantelzorgers, werkende mantelzorgers met jonge kinderen, oudere mantelzorgers) en culturele of religieuze achtergrond. Al deze zaken hebben invloed op de ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers én op de manier waarop u hen het beste kunt bereiken. Daarom is het belangrijk een helder beeld te hebben van deze diversiteit aan mantelzorgers.
Plaatsen waar u mantelzorgers kunt vinden
Veel mantelzorgers kunt u bereiken op ‘zorgplekken’. De wachtkamer van de huisarts, apotheken, zorgcentra, ziekenhuizen et cetera zijn goede plekken om posters en foldermateriaal voor mantelzorgers te verspreiden. Daarnaast bereikt u mantelzorgers op de plekken ‘in hun dagelijks leven’. Afhankelijk van de levensfase kunt u denken aan wijkcentra, bibliotheken, scholen, sportverenigingen, kinderdagverblijven. In de publicatie ‘Beter bereiken mantelzorgers’ vindt u een uitgebreide lijst van vindplaatsen. Tot slot kunt u mantelzorgers bereiken via algemene kanalen, zoals de lokale krant, radio en tv en natuurlijk via sociale media zoals Facebook.
Taalgebruik: sluit aan bij de beleving
Mantelzorgers herkennen zich niet altijd in de term ‘mantelzorger’. Let in communicatie dus op uw taalgebruik. Het woord mantelzorg is niet bij iedereen bekend en bovendien willen veel mensen geen ‘mantelzorger’ genoemd worden. In voorlichtingsmateriaal kunt u beter vragen ‘zorgt u voor iemand? Pas daarnaast uw taalgebruik zoveel mogelijk aan op de doelgroep wanneer u zich richt op specifieke groepen mantelzorgers, zoals jonge mantelzorgers.
Lees hier het volledige artikel.