In Nederland wachten ruim duizend mensen op een nieuw orgaan. Meer dan de helft heeft een nieuwe nier nodig. De rest wacht op een hart, lever, longen, alvleesklier of dunne darm. Wie krijgt het orgaan als er een beschikbaar komt?
Als een Duitser sterft, kan zijn hart een paar uur later verder kloppen in Nederland. Eurotransplant verdeelt organen die beschikbaar komen in een aantal Europese landen. Overlijdt in Hongarije een vrouw die heeft aangegeven organen te willen donoren? Dan verschijnt in Leiden, op het hoofdkantoor van deze organisatie, een bericht op het scherm. Een druk op de knop en een lijst met geschikte ontvangers komt tevoorschijn. Wat bepaalt wie van hen een donororgaan krijgt?
Is het orgaan niet te groot of te klein?
Als je een donororgaan nodig hebt, kom je op Eurotransplants wachtlijst te staan. Behalve als je rookt of te veel drinkt. “Je moet een aantal jaren gestopt zijn met roken of drinken”, vertelt Paul Rebers. Hij is transplantatiecoördinator in het Erasmus MC in Rotterdam. Op de wachtlijsten staat achter elke naam een score. “Degene met de hoogste score heeft op dat moment het hardst een donororgaan nodig.” Hoe hoger je score, hoe eerder je daarom aan de beurt bent.
Lees hier het volledige artikel.