Hiv-genezing voor de groep het hardst geraakt wordt

Een oplossing voor de hiv-epidemie voor de mensen die er het hardst door geraakt worden: vrouwen ten zuiden van de Sahara. Dat is het doel van samenwerkende Nederlandse en Afrikaanse wetenschappers. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het AidsFonds kenden samen recent ruim 6 miljoen euro toe aan het zogeheten SPIRAL-project.

Vrijwel al het hiv-onderzoek tot nu toe is gedaan naar subtype B van het virus, de variant die het meest voorkomt in Europa, Noord-Amerika en Australië. Terwijl dat deel van de wereld in allerlei opzichten niet het hardst geraakt wordt door de hiv-epidemie. Dat zijn namelijk de landen ten zuiden van de Sahara in Afrika, waar voornamelijk vrouwen geïnfecteerd zijn met andere subtypes dan type B.

Het SPIRAL-project richt zich daarom op een genezing voor iedereen met hiv, ook vrouwen en mannen met andere subtypes dan type B. Het project wordt geleid door biomedische wetenschappers Monique Nijhuis (UMC Utrecht) en Tokameh Mahmoudi (Erasmus MC), sociaal wetenschapper Sarah Stutterheim (Maastricht University) en internist-infectioloog Godelieve de Bree (Amsterdam UMC), in samenwerking met collega-wetenschappers in Nederland, Oeganda, Zuid-Afrika en Zambia. ‘In het verleden werden Afrikaanse wetenschappers vaak pas in een laat stadium betrokken bij onderzoek. Wij werken op elk niveau en vanaf het begin nauw samen’, aldus Monique Nijhuis.

Lees hier het volledige artikel.