Genoeg drinken, ’s ochtends het huis ventileren, hoofdbedekking dragen in volle zon: het werkt echt. De talloze hittemaatregelen, -plannen en -protocollen hebben in ons land honderden, zo niet duizenden levens uitgespaard. Er zijn zelfs aanwijzingen dat ouderen tegenwoordig soms veiliger zijn tijdens hittegolven, dan wanneer er géén hittegolf is.
Bij hittegolven in 2003, 2004, 2005 en 2006 kwamen er in totaal nog zo’n drieduizend mensen méér om dan in vergelijkbare weken zonder hittegolf. Bij recentere hittegolven was er nauwelijks nog oversterfte – tijdens de hittegolven van juli 2013 en juni 2015 gingen er zelfs iets minder ouderen dood dan normaal.
Dat is ‘heel lastig toe te schrijven aan afzonderlijke maatregelen’, benadrukt Werner Hagens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), coördinator van het Nationaal Hitteplan dat sinds 2007 bij heet weer soms ingaat en naar verwachting ook de komende dagen van kracht zal zijn. Zo is de welvaart toegenomen, zijn woningen beter geïsoleerd en hebben meer mensen en zorginstellingen een airco. ‘Maar toch, het bewustzijn wordt groter. Je merkt het aan alles: van het uitdelen van water op stations tijdens hittegolven, tot de matrixborden die aangeven dat je op tijd moet drinken. Het publiek heeft er meer oog voor gekregen dat warm weer niet alleen een fijne periode is waarin je een terrasje pakt, maar dat kwetsbare mensen er ook aan kunnen sterven.’
Lees hier het volledige artikel.