Het Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft in december 2018 een positief advies uitgebracht over de toepassing van buikspoeling met verwarmde chemotherapie (Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie; HIPEC), voor vrouwen met eierstokkanker en daarbij uitzaaiingen in de buikholte.
Eerder onderzoek naar deze behandeling wees uit dat deze vrouwen een betere kans op genezing hebben na HIPEC. Eierstokkanker heeft wereldwijd het hoogste sterftecijfer van de gynaecologische kankersoorten. HIPEC is per 1 maart beschikbaar in tien Nederlandse ziekenhuizen.
HIPEC bij eierstokkanker
In Nederland krijgen ongeveer 1300 vrouwen per jaar de diagnose eierstokkanker. In ongeveer 75% van de gevallen is de ziekte bij de diagnose al in de buik verspreid. HIPEC staat voor Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie. Bij een gedeelte van de patiënten met stadium III eierstokkanker waarbij in eerste instantie een operatie niet mogelijk is vanwege de uitgebreidheid van de tumor start de behandeling met chemotherapie, daarna volgt een operatie. Deze operatie wordt ’intervaldebulking’ genoemd.
De patiënten die behandeld worden met intervaldebulking komen in aanmerking voor de HIPEC- behandeling. Nadat alle zichtbare tumor is verwijderd, wordt aan het einde van de operatie de buik gespoeld met verwarmde chemotherapie. Het doel is om onzichtbare tumorcellen bloot te stellen aan verwarmde chemotherapie, om zo de kans dat de ziekte terugkeert te verkleinen.
Lees hier het volledige artikel.