Stoot jij ook overal tegenaan, of hoef je ergens maar licht langs te bewegen en heb je al een blauwe plek? Hematoloog Karina Meijer legt aan NU.nl uit hoe het kan dat de een veel sneller een blauwe plek krijgt dan de ander.
Waar komt die blauwe kleur eigenlijk vandaan? “Een blauwe plek is een onderhuidse bloeduitstorting”, zegt Meijer. “De blauwe kleur ontstaat als bloedvaatjes stukgaan en het bloed uit die vaatjes in weefsel terechtkomt. Dat schemert blauw door.”
Door de zwaartekracht zakt een blauwe plek langzaam weg. En dan kan ook de kleur veranderen. “Een plek die lang op bijvoorbeeld je knie blijft zitten, zakt dan langzaam over je kuit naar je enkel en verandert in die tijd van blauw naar een geligere kleur.”
Op die manier verdwijnt je blauwe plek. Dat is volgens Meijer niet een kwestie van genezen, maar eerder van opruimen. “Het bloed onder de plek waar je je gestoten hebt moet ergens heen. Je lichaam ruimt dat bloed als vanzelf op, en door dat proces verandert de plek van kleur.”
Lees hier het volledige artikel.