‘Hierdoor gaat de kwaliteit van orgaanuitname bij transplantaties omhoog’

Het uitnemen van organen is een lastige en verantwoordelijke operatie. Je wilt het orgaan niet beschadigen, want een beschadigd orgaan moet gerepareerd worden. Of het orgaan is niet meer geschikt voor transplantatie.

Prof. dr. André Baranski ontwikkelde onderwijs om de vaardigheden van uitnamechirurgen sterk te verbeteren. Inmiddels volgen uitnamechirurgen van over de hele wereld dit voorbeeld.

Baranski is in de jaren 90 begonnen met het opleiden van zijn collega’s in het LUMC: “Het is belangrijk dat de kwaliteit van orgaanuitname hoog is. Een gerepareerd getransplanteerd orgaan leidt een korter leven in het lichaam van de ontvanger. Of het orgaan, wanneer het wordt beschadigd door een chirurg die niet volledig is opgeleid, kan niet meer gebruikt worden. Wanneer een orgaan niet getransplanteerd kan worden, neemt het aantal wachtende mensen toe. En daarmee ook het sterftecijfer, omdat de wachttijd voor organen aanzienlijk toeneemt.”

Verplicht in Nederland
Inmiddels had het nieuws dat Baranski een interne cursus gaf in het LUMC zich verspreid. Via een collega-chirurg uit Groningen is het nieuws terechtgekomen bij de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS). “Samen met hen konden we de cursus landelijk aanbieden, onder de vleugels van de NTS. We zijn toen ook operatiekamerassistenten gaan trainen.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.