Heupklachten behandelen met een scopie

Het Medisch Centrum Leeuwarden is het eerste Friese ziekenhuis waar artroscopieën van de heup regelmatig worden uitgevoerd. Met deze weinig ingrijpende operatietechniek kan een aantal behandelingen aan het heupgewricht worden uitgevoerd zonder dat er een grote operatie aan te pas komt. Orthopeden Paul Rijk en Wierd Zijlstra in het MCL hebben inmiddels meerdere van deze ingrepen met succes uitgevoerd. Ze hebben zich deze nieuwe techniek eigen gemaakt in Australië en Engeland.

Wierd Zijlstra: ‘Deze behandeling is een uitkomst voor een specifieke groep patiënten. Vaak gaat het om klachten zoals pijn in de lies, knappende sensaties bij het bewegen, het “op slot” springen van het heupgewricht of verminderde beweging. Die klachten wijzen in veel gevallen op aandoeningen waar je met een scopie iets aan kunt doen.’

Een scopie van de knie wordt in veel ziekenhuizen uitgevoerd. Een scopie van de heup is daarentegen een relatief nieuwe ingreep. Door de bouw van het heupgewricht is een heupscopie ingewikkelder. De ingreep wordt onder meer toegepast bij heupprobleem die worden veroorzaakt door een oud letsel of trauma. Patiënten die voor zo’n ingreep in aanmerking komen, hebben vaak last van pijn, waardoor ze in het dagelijks leven belemmeringen ondervinden.

Bij de operatie worden geen gewrichtsonderdelen vervangen. De orthopeed maakt twee of drie kleine incisies van ongeveer 10 tot 15 mm, aan de buitenzijde en voorzijde van de heup. De arthroscoop (kijker) wordt hierdoor ingebracht in het gewricht. De ingreep vindt plaats met kleine instrumenten die via de incisies worden ingebracht. De orthopeed kijkt via een beeldscherm naar het operatiegebied, dat via een camera op de scoop wordt doorgegeven. De ingreep is veel minder ingrijpend dan bijvoorbeeld een totale heupprothese.

Lees hier het volledige artikel.