Bij maag-darmklachten spelen emoties zoals verdriet, onrust of stress, vaak een grote rol. Artsen moeten dit beter uitleggen aan patiënten, vindt Arjan Bredenoord, hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten, in het bijzonder Neurogastroenterologie en Motiliteit.
Hij vertelde er vorige week over in zijn oratie ‘Een brok in de keel’.
Iets door je strot duwen, een knoop in je maag hebben en er buikpijn van krijgen. Iedereen kent deze emoties en weet hoe spanning, verdriet en onrust een effect kunnen hebben op wat we voelen in onze buik. Toch leggen artsen zelden aan de patiënt uit hoe dit mechanisme in elkaar zit, zegt Bredenoord die gespecialiseerd is in functionele maag-darmklachten. Een gemiste kans, stelt de hoogleraar in zijn oratie. Want heldere uitleg leidt tot meer begrip bij de patiënt en voorkomt overbodige diagnostiek.
Geen aanwijsbare oorzaak
Bij ‘functionele darmaandoeningen’ is er een probleem met de functie of gevoeligheid van het spijsverteringsstelsel waarvoor geen aantoonbare oorzaak is bij de individuele patiënt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een prikkelbare darm of functionele maagklachten. Bij dit soort aandoeningen kunnen artsen met radiologisch en endoscopisch onderzoek geen verklaring vinden voor de klachten. Het ontbreken van een aanwijsbare oorzaak, plaatst de arts en de patiënt in een lastige situatie.
Lees hier het volledige artikel.