Iedereen heeft wel eens kippenvel, zeker als het plots koud is gaat het haar op onze armen al snel rechtop staan. Tot nu toe werd gedacht dat deze biologische reactie een nutteloos evolutionair overblijfsel was, stammend uit de tijd dat het onze fel behaarde voorouders hielp zich te beschermen tegen een koude-opstoot.
Onderzoek toont nu dat dit mechanisme op langere termijn de haargroei zou kunnen bevorderen.
Waarom krijgen we kippenvel?
Bij kippenvel gaan de haartjes op je huid rechtop staan, vaak als een reactie op koude, doordat er spiertjes aan de onderkant van de haarzakjes gaan samentrekken. Je merkt het vooral op je onderarmen maar ook op je benen en, bij mannen, op de borst. Door het samentrekken van de spiertjes krijg je de typische bultjes op de huid. Dit mechanisme beschermde miljoenen jaren geleden waarschijnlijk onze zwaar behaarde voorouders tegen de koude. Want door het recht staan van hun haren, ontstond er tussen die haren een isolerend luchtlaagje, zodat ze minder snel afkoelden en hun overlevingskansen vergrootten.
Bepaalde zoogdieren profiteren vandaag nog altijd van dit slimme biologische trucje, maar mensen niet meer, want onze ‘vacht’ is daarvoor veel te dun geworden.
Lees hier het volledige artikel.