Door de COVID-19-pandemie staan het coronavirusdeeltje en zijn spike-eiwitten al bijna twee jaar in de schijnwerpers. Het virusdeeltje speelt een sleutelrol bij de overdracht van de ziekte, terwijl het spike-eiwit de basis vormt voor alle vaccins die momenteel worden gebruikt om beschermende immuniteit op te wekken.
Maar zijn er nog andere virale eiwitten die als doelwit kunnen dienen bij onze pogingen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen?
Volgens professor Eric Snijder van de afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) luidt het antwoord ja. Het binnendringen van het virus in de gastheercel – waarbij het spike-eiwit een centrale rol speelt – is slechts het beginpunt van de replicatiecyclus van het coronavirus.
“Ten minste 25 andere virale eiwitten dragen bij aan dit proces, en meerdere van deze eiwitten zijn primaire doelwitten voor nieuw ontwikkelde geneesmiddelen tegen het coronavirus die binnenkort beschikbaar zullen komen.” In samenwerking met onderzoekers van de Rockefeller-universiteit (New York) en de Universiteit van Aix-Marseille heeft de Moleculaire Virologie-groep van het LUMC onlangs in een publicatie in Nature en een in Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (PNAS) de aanzienlijke vooruitgang belicht die is geboekt bij het begrijpen van de structuur en functie van dergelijke eiwitten.
Lees hier het volledige artikel.