Het Reumafonds besteedt dit jaar 5,5 miljoen euro aan nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma. Drie onderzoeken worden gefinancierd uit het Serendipity-budget, dat bedoeld is voor onderzoek in nieuwe richtingen. Het Reumafonds ondersteunt dit jaar 29 nieuwe onderzoeken. Het totaalbedrag voor wetenschappelijk reumaonderzoek in 2011 bedraagt 8 miljoen euro.
Dit jaar zijn er 115 onderzoeksvoorstellen ingediend bij het Reumafonds, die allemaal door de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) en internationale referenten beoordeeld worden. Niet eerder zijn er door het Reumafonds drie projecten gehonoreerd die wegen inslaan die nog niet eerder bewandeld zijn Dit zijn onderzoeken naar onderwerpen waarvoor in andere vakgebieden soms wel aanknopingspunten zijn gevonden, maar die binnen de reumatologie nog nooit zijn onderzocht. Het staat niet vast dat zulk onderzoek iets zal opleveren en het is dan ook vaak moeilijk voor onderzoekers om daarvoor geld te krijgen.
“Resultaten zijn dus onzeker, maar aan de andere kant leert de geschiedenis dat veel echte doorbraken in onderzoek vaak uit onverwachte hoek komen. Daarom willen wij juist ook dit soort onderzoek een kans geven”, aldus drs. Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur van het Reumafonds.
Het Serendipitybudget 2011 wordt besteed aan onderzoek naar reumatoïde artritis en artrose.
Betere behandeling sclerodermie in zicht
De 29 nieuwe onderzoeken gaan over verschillende reumatische ziektes. De lijst wordt aangevoerd door onderzoeken naar reumatoïde artritis (17). Daarna komen artrose (5) en de relatief zeldzamere systeemziekten (4) zoals systemische sclerose (sclerodermie), lupus erythematodes (SLE) en vasculitis.
Systeemziekten zijn aandoeningen waarbij ontstekingen in het hele lichaam kunnen voorkomen, bij voorbeeld in slijmvliezen of organen.
Opvallend zijn de snelle ontwikkelingen in het onderzoek naar het zeldzame (en ernstige) sclerodermie. Het Reumafonds honoreert twee onderzoeken naar sclerodermie, die een behandeling van de aandoening een stuk dichterbij brengt.
De verdeling van de nieuwe projecten over de ziektebeelden en onderzoekscentra is als volgt:
• 17 reumatoïde artritis (Leiden, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam AMC, Amsterdam VU, Nijmegen, Twente)
• 5 artrose (Nijmegen,Twente, Amsterdam)
• 4 systeemziekten (Nijmegen, Groningen)
• 2 spondylartropathieën (Amsterdam, Leiden)
• 1 dermatomyositis bij kinderen (Utrecht)
Benieuwd naar alle onderzoeken? Bekijk de complete lijst.
Bron: Reumafonds