Sandra van Dijk is programmamanager Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker bij het Centrum voor Bevolkingsonderzoek (RIVM). Jaarlijks nodigt het centrum rond de 800.000 vrouwen tussen de 30 en 60 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
In de jaren voor 2017 lag de deelname rond de 65 procent; daarna daalde het naar 57. Van Dijk: “Dat vinden we jammer, vooral omdat de deelname-intentie wel heel hoog is. Ook voorkomt dit bevolkingsonderzoek jaarlijks meer dan 300 sterfgevallen.” Welke barrières zijn er om mee te doen, hoe zijn die mogelijk te slechten en welke rol speelt het nieuwe advies van de Gezondheidsraad hierbij?
In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 800 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Rond de 200 vrouwen overlijden aan de ziekte. Bij het ontstaan ervan speelt het humaan papillomavirus (HPV) een belangrijke rol. Meestal ruimt het afweersysteem het virus op, maar soms blijft het aanwezig waardoor afwijkingen in de cellen van de baarmoederhals kunnen ontstaan. Die leiden vaak niet tot klachten, maar kunnen uiteindelijk soms, meestal pas na 10 tot 15 jaar, tot kanker leiden.
Lees hier het volledige artikel.