Ondanks dat er steeds minder mensen roken, krijgen meer mensen keelkanker. De boosdoener van deze ontwikkeling is het HPV-virus (humaan papillomavirus). Uit onderzoek van Femke Verhees, KNO-arts in het Maastricht UMC+, blijkt dat Nederlanders niet goed op de hoogte zijn van HPV en het verband met keelkanker – en dus ook niet weten dat een HPV-vaccinatie daartegen beschermt.
Ook vond ze aanknopingspunten om mensen die HPV-gerelateerde hoofd-halskanker, waarvan keelkanker een variant is, beter te kunnen behandelen. Op 15 november promoveert Verhees op dit onderzoek.
Wanneer mensen bekend zijn met het HPV-virus, is dat meestal in verband met baarmoederhalskanker. HPV is een seksueel overdraagbaar virus dat bij vrouwen baarmoederhalskanker kan veroorzaken, maar ook keelkanker kan veroorzaken, wat vaker voorkomt bij mannen, maar ook bij vrouwen. Om het risico op kanker gerelateerd aan HPV-infecties te verminderen, worden kinderen vanaf tien jaar uitgenodigd om een HPV-vaccinatie te ontvangen. Meisjes kunnen dit al ongeveer tien jaar doen, en sinds vorig jaar geldt dit ook voor jongens vanwege de kans op keelkanker. “Vaccinaties bieden goede bescherming tegen het virus en HPV-gerelateerde kanker”, aldus KNO-arts en onderzoeker Femke Verhees. “Maar als ouders niet bekend zijn met HPV of de gevolgen van een infectie, zullen ze minder snel geneigd zijn om hun kinderen te laten vaccineren.”
Lees hier het volledige artikel.