Onderzoekers zijn er nu eindelijk achter hoe de spieren in je darmen samenwerken om een soort ritmisch patroon te creëren, wat uiteindelijk zorgt voor betere opname van voedingsstoffen. Het resultaat werd onlangs gepubliceerd in het toonaangevende blad Nature Communications.
Het is waarschijnlijk nooit bij je opgekomen dat darmbewegingen ontstaan door een goed georganiseerde samenwerking tussen spieren, zenuwen en pacemaker cellen. De circulaire spierlaag in je darm trekt zich op een bepaalde plek samen. Deze samentrekking plant zich voort, waardoor de darminhoud langzaam wordt voortgestuwd. Dit wordt ook wel peristaltiek of peristaltische bewegingen genoemd.
Als voedsel de dunne darm binnenkomt, is het belangrijk dat de peristaltiek (tijdelijk) uitgeschakeld wordt zodat je darm alle voedingsstoffen eruit kan halen. Op verschillende plekken in de darm ontstaan ringvormige insnoeringen, die zich niet voortplanten. Ze zorgen ervoor dat de darminhoud op één plaats gehouden wordt en ook gekneed wordt, zodat de darm er alle voedingstoffen uit kan halen.
De onderzoekers vergelijken het met een steen die je in het water gooit. Hierdoor ontstaan golven die steeds verder uitdijen (peristaltiek). Maar als je een tweede steen ernaast gooit, ontstaan golven die op en neer gaan maar eigenlijk op dezelfde plek blijven. In de darmen ontstaat dus ook een soort ritmisch samentrekkingspatroon dat ervoor zorgt dat het voedsel een poosje op dezelfde plaats blijft.
Lees hier het volledige artikel.