Opeens zie je in de media af en toe een nieuw coronagetal opduiken. Naast het reproductiegetal R is er nu ook k, het getal dat aangeeft hoe belangrijk ‘superverspreiders’ zijn voor het rondgaan van het virus.
De k-waarde geeft aan in hoeverre er sprake is van superspreading – het effect waarbij slechts een klein deel van de dragers van een virus verantwoordelijk is voor het grootste deel van de besmettingen. Belangrijk, lees je overal – maar wat heb je eigenlijk aan k? NEMO Kennislink beantwoordt de meest prangende vragen.
Wat was het reproductiegetal R ook alweer?
R is het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen dat een drager van het coronavirus veroorzaakt. Als R = 2 dan verdubbelt het aantal nieuwe besmettingen dus steeds (na een dag of vijf, blijkt in de praktijk). Als er vandaag 100 mensen besmet zijn, zou dat bij R = 2 over vijf dagen 200 nieuwe besmettingen opleveren, over tien dagen 400, over vijftien dagen 800, en zo verder.
Als je de ziekte wil beteugelen, zal je R dus zo laag mogelijk moeten zien te krijgen. Als het reproductiegetal onder de 1 komt, neemt het aantal besmettingen af.
Lees hier het volledige artikel.