Oud vaccin traint afweer. Niet alleen de verworven afweer, maar ook het aangeboren afweersysteem heeft een geheugen. En het BCG-vaccin tegen tuberculose kan dit geheugen stimuleren. Na een BCG-vaccinatie reageert het aangeboren immuunsysteem beter op allerlei andere infecties. Mihai Netea en collega’s van het Radboudumc ontdekten en omschreven hoe dat werkt. Zij denken dat het oude vaccin nuttig kan zijn voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen.
BCG, het vaccin tegen tuberculose, werd al in de jaren twintig ontdekt en is een van de meest gebruikte vaccins wereldwijd. In Nederland valt het vaccin niet meer binnen het rijksvaccinatieprogramma. Nu bekend is dat het vaccin een boost kan geven aan het aangeboren afweersysteem, pleiten Mihai Netea en collega’s voor meer onderzoek om te bepalen of het vaccin infecties in bepaalde risicogroepen kan voorkomen.
Bij een bacteriële infectie dringen monocyten het geïnfecteerde weefsel binnen waar ze differentiëren tot/veranderen in macrofagen. Die voeren de eerste verdediging uit: het vernietigen van de indringer. Monocyten en macrofagen zijn twee belangrijke witte bloedcellen van het aangeboren immuunsysteem. Ze reageren snel, maar vallen minder specifiek bepaalde ziekteverwekkers aan. De verworven afweer reageert langzamer op een onbekende indringer maar is specifiek tegen een bepaalde indringer gericht. Bovendien heeft dit deel een geheugen om bij dezelfde dreiging sneller te reageren. Lang werd gedacht dat dit geheugen een exclusieve eigenschap van de verworven afweer was. Uit onderzoek van Mihai Netea blijkt dat dit niet zo is. Ook het aangeboren systeem heeft een geheugen, alleen is dit niet specifiek. Iets dat hij en zijn collega’s ‘getrainde immuniteit’ noemen.
Lees hier het volledige artikel.