Hersenmeetbus

Onderzoekers van VUmc en de TU Delft trekken met een geavanceerde meetbus de regio in om het herstel van patiënten na een beroerte in kaart te brengen. “We zijn geïnteresseerd in het herstel van patiënten over een bepaalde tijd, en daarom meten we herhaaldelijk. Zo kunnen we veel meer te weten komen over de verwachtingen voor herstel”.

Dat legt hoogleraar neurorevalidatie Gert Kwakkel uit.

Hersenen kennen een spontaan neurologisch herstel. Dat wil zeggen dat als je een klap op je hoofd krijgt het netwerk in je hoofd even stil komt te liggen, maar dat de hersenen zichzelf zullen herstellen. Gert: “We weten nu niet of het herstel na een beroerte plaatsvindt in de getroffen hersengebieden zelf, of dat andere gebieden de taken overnemen. We hebben een 4D-EEG-studie opgezet om de voorspelbaarheid van het herstel in kaart te brengen.” De studie wordt uitgevoerd met behulp van de hersenmeetbus.

Meten dicht bij mensen thuis is minder belastend
“Met de hersenmeetbus kunnen we naar patiënten toe gaan. We zoeken ze op bij ziekenhuizen, revalidatiecentra en bij hen thuis op de stoep. Dat is voor patiënten veel minder belastend, omdat ze niet naar ons toe hoeven te komen”, vertelt onderzoeksassistent Mique Saes. “Bovendien is het veel goedkoper om met de bus naar de patiënten toe te rijden dan patiënten met dure taxiritten naar de polikliniek te laten komen.”

Lees hier het volledige artikel.