Herseneiwit overactief in de ziekte van Parkinson

Een team neurowetenschappers onder leiding van Joost Verhaagen van het Nederlands Herseninstituut, een onderzoeksinstituut van de KNAW, heeft voor het eerst aangetoond dat een eiwit met een rol in de vorming van zenuwvezels en verbindingen tussen zenuwcellen betrokken zou kunnen zijn bij de ziekte van Parkinson.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Neuroscience. Deze ontdekking biedt nieuw perspectief voor het ontwikkelen van een therapie voor de ziekte van Parkinson.

Ziekte van Parkinson
Bij mensen met de ziekte van Parkinson sterven er in de loop der jaren dopamine producerende cellen af. Dopamine is een stofje in het brein dat medeverantwoordelijk is voor het overbrengen van informatie van de ene naar de andere zenuwcel. Het wordt geproduceerd in een diep gelegen deel van het brein: de zwarte kern. Lage dopamineniveaus bemoeilijken de aansturing van de spieren, wat onder meer kan leiden tot spierstijfheid, traag bewegen en sterk beven maar er kunnen ook gedrags- en cognitieve problemen ontstaan.

Lees hier het volledige artikel.