Herkeuringen leveren miljoenen euro’s op

Miljoenen euro’s kunnen worden bespaard als arbeidsongeschikten regelmatiger worden herbeoordeeld. Dat blijkt uit berekeningen die het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) zelf heeft gemaakt en Trouw in handen heeft. Alleen al de 6500 herkeuringen die in 2013 zijn gedaan op verzoek van verzekeringsartsen leiden op termijn tot een besparing van 270 miljoen euro, staat in de UWV-analyse ‘Effectiviteit herbeoordelingen’ gemaakt in mei dit jaar.

Bij bijna een kwart van de mensen die door de artsen in 2013 werd opgeroepen, ging de uitkering namelijk omlaag of werd stopgezet omdat hun gezondheid was verbeterd. Dat leverde vorig jaar al 16 miljoen euro aan besparingen op. Na veertig jaar is dat opgelopen tot 270 miljoen euro, staat in de interne berekeningen. Als er meer herbeoordelingen worden uitgevoerd, waar de verzekeringsartsen al jaren om vragen, zullen de besparingen nog veel hoger liggen.

Alarm
De artsen sloegen twee weken geleden in Trouw alarm over het hoge aantal mensen dat hersteld of genezen is maar toch nog een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt. Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken kondigde een onderzoek aan. Nu blijkt dat er al berekeningen liggen van het UWV over wat herbeoordelingen opleveren.

Bovendien blijkt uit die analyse van het UWV dat herbeoordelingen op verzoek van de artsen er vaker toe leiden dat mensen hun uitkering verliezen dan wanneer werkgevers of werknemers om een herkeuring vragen. Toch geeft het UWV al jaren voorrang aan herbeoordelingen die door een werkgever of de zieke worden aangevraagd. Daardoor blijft er voor de artsen weinig tijd over om zelf mensen naar de spreekkamer te roepen.

Lees hier het volledige artikel.