In organoïden gemaakt van leverweefsel van patiënten met chronische hepatitis B zijn al de eerste moleculaire tekenen van leverkanker te zien. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het Erasmus MC en Hubrecht Organoid Technology (HUB).
Dat een chronische infectie met het hepatitis B-virus kan leiden tot leverkanker was bekend. Maar hoe dat precies gebeurt, is grotendeels onduidelijk. Dat was lastig te onderzoeken. Het virus infecteert alleen menselijke cellen, dus een goed proefdiermodel ontbrak. Onderzoek met cellijnen is het alternatief, maar staat verder af van de situatie in het lichaam van een patiënt.
De opkomst van leverorganoïden – ontwikkeld in het laboratorium van prof. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut in Utrecht – veranderde dat. Leverorganoïden zijn een soort mini-levers, in het laboratorium opgekweekt uit menselijk leverweefsel. ‘Dit geeft ons de unieke kans om patiënt-specifiek te kijken naar hoe hepatitis B-virusinfectie verloopt en hoe het kan leiden tot leverkanker’, legt onderzoeksleider dr. Tokameh Mahmoudi van het Erasmus MC uit.
Lees hier het volledige artikel.