Hemofilie is een bloedziekte die erfelijk is. Wel is het een zeldzame ziekte: ongeveer 1000 mensen hebben het in Nederland. Iemand met hemofilie heeft te weinig stollingsfactor in het bloed zitten.
Deze stof zorgt er voor dat bloed stolt, bijvoorbeeld bij een wondje. Bij iemand met hemofilie blijft een wond daardoor langer bloeden omdat die stollingsfactor er niet is. Maar er kunnen ook interne bloedingen door ontstaan.
Verschillende soorten Hemofilie
Hemofilie is onder te verdelen in soort A en soort B. Of iemand variant A of B heeft hangt af van het soort stollingsfactor, dat ontbreekt. Ieder mens heeft normaal gesproken namelijk 13 stollingsfactoren. Bij hemofilie A is echter stollingsfactor 8 niet aanwezig. Bij variant B ontbreekt stollingsfactor 9. Hemofilie A komt vaker voor dan hemofilie B.
Lichte of zware hemofilie
Hemofilie komt voor in allerlei varianten van licht tot ernstig. Iemand met een lichte vorm van hemofilie heeft heel snel kans op blauwe plekken. Daar kan het bij blijven. Maar er is in dat geval ook kans op (na)bloedingen bij het trekken van kiezen, het knippen van amandelen of na operaties of een ongeval.
Iemand met een erge vorm van hemofilie, kan zomaar spontaan bloedingen krijgen. Dat kan een bloedneus zijn, maar ook een bloeding elders in het lichaam. Bij matige hemofilie komen spontane bloedingen veel minder vaak voor.
Lees hier het volledige artikel.