Een luchtweginfectie zoals griep of een verkoudheid is te voorkomen door één keer per week vitamine D toe te voegen aan brood en melk. Wie wekelijks een extra dosis vitamine D binnenkrijgt via zijn eten heeft 50 procent minder kans op een luchtweginfectie. Dat schrijven Britse wetenschappers in het BMJ.
Ze onderzochten of het geven van een vitamine D-supplement het risico op een luchtweginfectie verminderde. Daarvoor analyseerden de onderzoekers gegevens uit 25 verschillende studies waaraan in totaal ruim 11.000 mensen meededen. De onderzoekers concludeerden dat het geven van een vitamine D-supplement beschermend werkt tegen een acute infectie van de luchtwegen. Vitamine D zou het risico op luchtweginfecties met 12% verminderen, vooral bij mensen die dagelijks of wekelijks supplementen innemen en diegenen met een vitamine D-tekort bij de start van de studie, alsook bij astmalijders.
Ze stellen daarom voor om vitamine D toe te voegen aan bepaalde veel gebruikte voedingsmiddelen zoals brood of melk. Aan margarine wordt nu al vitamine D toegevoegd.
De Britse NHS en het Nederlandse Voedingscentrum reageren echter zeer terughoudend tegenover dat voorstel.
Lees hier het volledige artikel.