Gemeenten grijpen de decentralisatie van de zorg aan om allerlei nieuwe initiatieven te ontplooien. Met integrale wijkteams, buurtbemiddelaars of het delen van scootmobiels proberen gemeenten de kosten van de zorg te beperken en tegelijk de kwaliteit te verbeteren. Vooral het invoeren van wijkteams is populair.
De helft van de Nederlandse gemeenten gaat volgend jaar geïntegreerde wijkteams installeren voor het uitvoeren van de zorgtaken die zij moeten gaan uitvoeren, blijkt uit een enquête van de Volkskrant onder 96 gemeenten. Met deze zogeheten geïntegreerde teams hopen de gemeenten problemen eerder te signaleren en zo te kunnen ingrijpen voor problemen zich hebben opgestapeld en duurdere specialistische zorg nodig is.
Gemeenten moeten vanaf 1 januari zelf hun jeugdzorg en ouderenzorg regelen en de Participatiewet uitvoeren die de bijstand, de sociale werkplaatsen en de uitkeringen aan jonggehandicapten bundelt. De helft van de gemeenten integreert die drie zorggebieden. Bij één aanspreekpunt van het wijkteam kunnen burgers dan zowel de begeleiding van de kinderen, specialistische zorg in een gezin als de bijstand voor de ouders regelen.
De rest van de gemeenten richt zich met aparte wijkteams specifiek op jeugdzorg, op de ondersteuning van ouderen en chronisch zieken of op de Participatiewet. De decentralisatie, die gepaard gaat met een fikse bezuiniging, is bedoeld om de zorg dichter bij huis te brengen.
Lees hier het volledige artikel.