Reuma ontstaat niet door het weer. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verergert het weer reuma ook niet. Onderzoek aan de universiteit van Utrecht toonde aan dat de temperatuur, zon of neerslag nauwelijks invloed hebben op de pijn en vermoeidheid die met fibromyalgie (wekedelenreuma) gepaard gaan.
Weersveranderingen bleken maar bij 10 procent van de analyses een klein effect te hebben op pijn en vermoeidheid. In 20 procent van de gevallen vonden de onderzoekers kleine verschillen tussen de reacties van de patiënten op het weer, wat suggereert dat de ene patiënt juist meer pijn ervaart bij een lage luchtdruk en een andere patiënt bij een hoge luchtdruk. Volgens de onderzoekers is er meer bewijs dat het weer geen invloed heeft op fibromyalgie dan bewijs dat het weer wel effect heeft op de klachten.
En toch. Ander onderzoek toont aan dat bij zowat 70 tot 90% van de reuma-patiënten de weersomstandigheden wel degelijk een rol spelen op de manier waarop ze hun klachten beleven. Vooral als het koud en vochtig ervaren veel mensen met reuma meer pijn en stijfheid. Warmte daarentegen verzacht pijn en stijfheid soms. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat warmte zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor hogere temperaturen mogelijk pijn en stijfheid wat verzachten. Is het minder warm, dan kunnen je spieren en gewrichten pijnlijker aanvoelen. Sommige mensen hebben ook last van vochtig weer. Maar waarom mensen met reuma meer klachten krijgen bij een hogere luchtvochtigheid is eigenlijk niet bekend.
Lees hier het volledige artikel.