Over roodharigen doen heel wat verhalen de ronde. Ze zouden zogezegd gevoeliger zijn voor warmte en koude, meer last hebben van tandpijn, meer verdoving nodig hebben bij ingrepen, enz. Volgens sommigen zouden ze zelfs beter ruiken.
Een Amerikaanse studie vond alvast bewijs voor de aanname dat mensen met rood haar een hogere pijngrens hebben, al blijft verder onderzoek nodig.
Waar geen discussie over bestaat, is dat roodharigen doorgaans niet bruin worden in de zon. Dat komt door een afwijking in de huidcellen die bij mensen pigment produceren. De specifieke reden ligt bij het functioneren van de zogenaamde melanocortine 1-receptor, een belangrijk deeltje van huidcellen, die er bij niet-roodharigen voor kan zorgen dat er wordt overgestapt van het aanmaken van geel/rood melanine-pigment op het produceren van bruin/zwart melanine-pigment. Mensen met rood haar hebben een andere vorm van deze receptor, die dit trucje niet beheerst, waardoor hun huid niet bruint na het zonnen.
Verband met pijngevoeligheid
Het klinkt misschien wat vreemd, maar dit inzicht over wel of niet kunnen bruinen zou nauw gelinkt zijn aan de mate waarin mensen gevoelig zijn voor pijn. Daar zijn wetenschappers van het Amerikaanse ziekenhuis Massachusetts General Hospital alvast van overtuigd, na een onderzoek bij muizen met een rosse pels. Net zoals bij roodharige mensen, werkt bij deze muizen de belangrijke melanocortine 1-receptor anders dan bij muizen met een andere pelskleur. Die muizen blijken ook een hogere pijngrens te hebben en de wetenschappers gingen op zoek naar een mogelijke samenhang tussen de twee zaken.
Lees hier het volledige artikel.