Hartritmestoornissen zullen de cardiovasculaire epidemie van de 21ste eeuw zijn en dus moet de behandeling ervan beter. Dat stelt cardioloog-elektrofysioloog Natasja de Groot, gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van hartritmestoornissen.
Vorige week hield Natasja de Groot haar inaugurele rede als hoogleraar translationele elektrofysiologie aan de Erasmus Universiteit.
De oorzaak van die ‘epidemie’ is volgens haar tweeledig. Ten eerste de vergrijzing: hartritmestoornissen komen weliswaar onder alle leeftijden voor, maar de prevalentie is het hoogst onder ouderen.
Tweede oorzaak: bijvoorbeeld hartinfarcten of aangeboren hartafwijkingen zijn dankzij goede behandelingen minder vaak dodelijk dan twee decennia of langer geleden, maar patiënten leven dan wel met een beschadigde hartspier, en dat kan hartritmestoornissen tot gevolg hebben. En die zijn niet altijd goed behandelbaar.
De Groot: ‘Atriumfibrilleren is daar een voorbeeld van. De medicijnen die we kunnen geven zijn weinig effectief en hebben bijwerkingen. Verder kunnen we cardioversie toepassen – dat helpt op de korte termijn, maar voorkomt niet dat de ritmestoornis terugkeert – en ablatietherapie, daar zijn sommige patiënten mee geholpen, maar velen ook niet.’
Lees hier het volledige artikel.