Radiotherapie voor een hart is een nieuwe en complexe behandelingsvorm om levensbedreigende kamerritmestoornissen (ventriculaire tachycardie) te bestrijden. In januari 2023 werd in het MUMC+/Maastro voor het eerst een patiënt met radiotherapie behandeld omdat zijn ritmestoornissen met bestaande behandelingen niet te onderdrukken waren. Deze ritmestoornissen ontstaan in de hartkamers en kunnen leiden tot een hartstilstand.
De behandeling was een unieke, nieuwe samenwerking tussen de afdeling cardiologie van het Maastricht UMC+ en Maastro. Dr. Rachel ter Bekke (cardioloog-elektrofysioloog) en dr. Karolien Verhoeven, (radiotherapeut-oncoloog) vormen de spil in deze samenwerking. “Maastricht UMC+ startte in 2021 het onderzoek naar de mogelijkheden van deze behandeling, in samenwerking met diverse Europese onderzoekscentra onder de naam STOPSTORM”, vertelt Karolien Verhoeven. “Dat we dit jaar voor het eerst in MUMC+ zelf een patiënt met deze behandeling konden helpen, was fantastisch voor onze teams.”
Voorbereiding in 4D-beeld
Met de nieuwe, niet-invasieve radiotherapie wordt het zieke deel van het hart waar de ritmestoornis ontstaat, bestraald. Het is belangrijk dat de cardioloog met de radiotherapeut exact afstemt welk gebied in het hart bestraald moet worden. Daarnaast beweegt het hart continu en bij de bestraling wil je zo weinig mogelijk gezonde gebieden beschadigen. In de voorbereiding wordt die informatie door de radiotherapeut in een CT-plan ingevoerd en in 4D geprojecteerd.
Lees hier het volledige artikel.