Hartfalen vroeger en beter opsporen, door te kijken naar hoe bloed door het hart stroomt. Dat is mogelijk, dankzij een nieuw meetsysteem van een 3D-geprinte linkerhartkamer.
Hoe weet je precies hoe het bloed in en om een hart stroomt? Het orgaan beweegt niet constant op dezelfde manier, onder meer omdat het voortdurend pompt. Voor artsen is het daarom lastig om te zien of een patiënt (mogelijk) hartproblemen heeft.
Doktoren kunnen via CT-scanners en MRI al wel in het lichaam kijken. “Maar die geven eigenlijk niet een gedetailleerd genoeg beeld van het hart. De resolutie van die beelden is te laag en de apparaten geven te weinig informatie over de bloedstroming”, zegt Sasa Kenjeres van de TU Delft. Terwijl die informatie van levensbelang is. Op basis van die beelden gaat een arts na of iemand ziek is, of er medicijnen nodig zijn en welke dosering het beste is.
Wetenschappers maakten een 3D-geprinte linkerhartkamer, waarmee ze heel precies kunnen nagaan hoe bloed door het hart stroomt. Met behulp hiervan is het mogelijk de beelden van CT-scanners en MRI-apparaten te verbeteren. “We kalibreren deze apparaten dankzij ons onderzoek. Door onze opstelling maken we een nauwkeurig computermodel van de vloeistofdynamica in het hart. Dit model wordt vervolgens toegepast op de MRI- en CT-scans, die daardoor veel gedetailleerdere informatie geven over hoe het bloed zich in het hart gedraagt.
Lees hier het volledige artikel.