Vandaag de dag willen we succesvol zijn in onze job, onze sociale relaties onderhouden, er fysiek fit uitzien, de kinderen opvoeden ‘zoals het hoort’ en proberen we tussendoor ook tijd vrij te maken voor dat ene project dat al zo lang op het to do-lijstje staat. De lat ligt hoog, bij alsmaar meer mensen zelfs zodanig hoog dat ze er aan onderdoor gaan. Ze krijgen verplichte rust voorgeschreven om op adem te komen. Dat ademen mag je letterlijk nemen, want juist ademen doet wonderen voor je lichaam en geest. Hartcoherentie, heet dat met een een mooi woord.
Katrien Geeraerts, hartcoherentietherapeut en auteur van Blijven Ademen, geeft uitleg.
Wat is hartcoherentie?
Wetenschappers hebben ontdekt dat er een verband bestaat tussen ademhaling en hartslagfrequentie (snelheid van de hartslag). Als we inademen versnelt onze hartslag en als we uitademen vertraagt die. Dit fenomeen noemen we respiratoire sinusaritmie. Het is een natuurlijk fysiek verschijnsel dat bij iedere mens aanwezig is. Hartcoherentie betekent dat het versnellen en vertragen van onze hartslag en andere ritmen van ons lichaam, zoals de ademhaling, op elkaar zijn afgestemd. Ritmisch ademen zal het parasympatische zenuwstelsel activeren, de rempedaal van ons lichaam, en brengt de recuperatie van het lichaam op gang.
Door zulke specifieke ademhalingsoefeningen wordt het hartritme dus gelijkmatiger. Hierdoor produceert het lichaam minder stresshormonen (cortisol) en meer DHEA. Dit laatste is een hormoon welk veroudering, geheugenverlies, vermoeidheid en burn-out tegengaat. Op deze manier krijg je meer veerkracht ten opzichte van stress. Verder zakt de waarde van cholesterol in het bloed en verbetert het immuunsysteem.
Lees hier het volledige artikel.