persbericht: Vilans.
Door de vergrijzing, de Wet gelijke behandeling en de Wmo is het voor gemeenten belangrijk om toegankelijk te zijn. Maar hoe maak je daar een goed beleid voor en zorg je dat de gemeente ook daadwerkelijk toegankelijker wordt? Vilans, kenniscentrum langdurende zorg, publiceert 19 april 2011 ‘Werken aan toegankelijkheid’, een gratis handreiking voor gemeenten. Met dit document biedt Vilans gemeenten informatie om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld openbare gebouwen, stoepen en straten goed bereikbaar en begaanbaar zijn voor mensen met een beperking.
Soms staan mensen er niet bij stil dat het handiger is als parkeerautomaten laag hangen, of dat losliggende stoeptegels een gevaar opleveren voor iemand die slecht ter been is. Deze zaken zijn natuurlijk wel te verhelpen, maar het is beter om structureel na te denken over toegankelijkheid. Zeker met het oog op de toekomstige vergrijzing en vanuit het idee dat alle burgers moeten kunnen participeren. Welke afspraken kun je maken binnen de gemeente voor goede toegankelijkheid? De handreiking ‘Werken aan toegankelijkheid’ biedt handvatten voor de ontwikkeling van beleid en voor het uitvoeren daarvan.
Voorbeelden en praktische adviezen
Ter illustratie staan er voorbeelden in genoemd van een goede aanpak. Zoals die van de gemeente Súdwest Fryslân (Sneek). Daar hield men bij de bouw van het nieuwe Cultureel kwartier voortdurend rekening met de eisen van de speciaal ingestelde gebruikersgroep van mensen met een beperking. De handreiking biedt ook praktische adviezen, bijvoorbeeld over het stimuleren van toegankelijkheid bij ondernemers in de gemeente.
Toegankelijkheid bij bouwproject
Het tweede deel van de handreiking is speciaal gericht op toegankelijkheid bij nieuwbouw. Daarin staat voor de verschillende fasen van een bouwproject aangegeven hoe toegankelijkheid daar een plek moet krijgen.
Gratis beschikbaar
‘Werken aan toegankelijkheid’ is in pdf-formaat gratis beschikbaar.